När glastak krossas

Idag, den 1. november 2018 valdes Kaisamari Hintikka till biskop i Esbo stift. Jag hör för mitt inre öra hur glaset krossas och bitarna faller till marken. Plötsligt blir luften på något sätt lite lättare att andas.

Det sker saker och ting i vår kyrka just nu. Det handlar inte bara om biskopsämbete, utan om ledande positioner i Borgå stift. Först ute var Nykarleby som valde Mia Anderssén-Löf till kyrkoherde och lite senare var det vår tur här i Esbo att välja Kira Ertman till kyrkoherde. Jag är så innerligt glad för dessa duktiga, kloka och nyskapande kvinnor som nu får leda varsin församling.

Ändå, är det ganska glest bland kvinnorna på toppen av vår kyrka. Bara en av 10 biskopar är kvinna och bland andra högsta tjänstemän är män vanligare än kvinnor. Det finns en hel del att göra med andra ord. Och jag är färdig att kavla upp ärmarna. Och det tycker jag att du också ska göra! Hurdå? Jo, genom att rösta i församlingsvalet! Du kan rösta på förhand 6-11.11 eller på valdagen 18.11.

Bara genom att rösta kan du påverka. Förändring sker inte, om inte du och jag påverkar. Så snälla – låt inte bli att rösta för att du inte tycker att du har tid eller för att du tycker det är besvärligt. I Esbo var röstningsprocenten i församlingsvalet för fyra år sedan 12%! Tolv ynka procent! Tycker du som församlingsmedlem att det är okej att 12% bestämmer hur vi ska utveckla kyrkan och församlingen? Nej, jag tänkte väl det! Just din röst behövs! Rösta för allt i världen (och i himlen)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s