Samtalsgudstjänst

Jag hade möjligheten att delta i ett alldeles speciellt samtal igår. Vi firade samtalsgudstjänst i Olars kyrka på Mikaelidagens kväll. En gudstjänst, som egentligen var ett enda långt samtal, från början till att vi också inbjöd gudstjänstbesökarna att delta i samband med teserveringen efteråt. Också musiken var en del av samtalet.

Vad samtalade vi om? Och vilka är vi? Samtalets tema var helighet och vi som samtalade var två av församlingens präster och tre lekmän. Samtalet leddes vidare genom vackra saxofontoner och bekanta sånger och psalmer.

Helighet? Vad hade jag att säga om det? Jag tänker att heliga ögonblick är något som vi märker först efteråt, när vi fått perspektiv. Kanske kan våra ögon öppnas för det heliga först efteråt just därför att vi inte är rustade att möta det heliga med öppna ögon. Kanske är det med oss som med Mose, att vi endast kan se ryggen av Gud.

Jag är ändå övertygad om att vi idag – du och jag har behov av det heliga. Jag tror att det finns heliga öppningar i tillvaron – i möten mellan människor och i naturupplevelser och då vi vänder oss till det Heliga i bön.

Tomas Tranströmer skriver:

”Närvaro av Gud

I fågelsångens tunnel

öppnas en låst port”

En reaktion till “Samtalsgudstjänst”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s