Beredskapsövning

Igår fick jag vara med på en beredskapsövning i Sandhamn i Helsingfors. Försvarsmakten övade tillsammans med Helsingfors stad och tyngdpunkten låg i övning av krishjälp eller psykosocialt stöd. Röda Korsets frivilliga inom första omsorgen och psykiskt stöd kallades in som förstärkning till myndigheternas resurser. Också kyrkan fanns på plats. Helsingfors församlingars hehu-medarbetare var också inkallade till övningen.

Mycket av mitt arbete kretsar kring beredskap. En beredskap inför större och mindre olyckor och katastrofer. Det betyder i praktiken att vi planerar inför olika möjliga scenarier och gör oss redo att möta dem. Det handlar om att förbereda sig, för att i kris kunna handla för det gemensamma goda, kanske till och med rädda liv. Övning ger färdighet, sägs det, och det tror jag på. Vi behöver öva för att bli bättre, för att se var svagheterna finns, redan på förhand. Och sedan ändra sådant, som visar sig vara ineffektivt eller direkt dåligt.

Jag är glad att #minkyrka är aktiv i krisberedskapsarbetet. Kyrkan har en tvåtusenårig historia av att vara en plats där trygghet råder. Det finns utarbetade planer på hur kyrkan öppnar sina dörrar, då människor behöver det. Kyrkan känner ett alldeles speciellt ansvar här. Dessutom är kyrkdörrar lättare att få upp en lördagkväll än till exempel stadshusets. Här är kyrkan en smidig aktör. Det ger mig trygghet att veta, att jag kan få hjälp och stöd från #minkyrka om jag skulle behöva det. Och #minkyrkan öppnar sina dörrar för alla, oberoende av vad du tror och tänker.

Beredskapsarbetet fortsätter, vi blir aldrig färdiga. Och jag är stolt över att få vara med, på än ett så litet hörn.

En reaktion till “Beredskapsövning”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s